Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Hakukoiralle on eduksi, jos se on luonteeltaan melko sosiaalinen ja avoin. Toki myös perusluonteeltaan pidättyväisempi koira on lajiin treenattavissa. Haun harjoitteluun tarvitaan koulutusryhmä, jossa jokainen vuorollaan toimii myös maalimiehenä. Kannattaa siis varautua viettämään useampi tunti metsässä hakutreenien merkeissä.

 

Koulutus hakukoiraksi on monivaiheista ja mielenkiintoista. Harjoitukset sisältävät etsintää, ilmaisuja, hallintaa sekä monia muita osioita. On treenattava erilaisia piiloja, erilaisissa maastoissa, eripituisia ratoja, sateella ja helteessä. Harjoittelun tulisi olla mahdollisimman monipuolista ja samalla koiralle mielekästä, jolloin sen motivaatio etsintään säilyy ja kehittyy.

 

Alueen keskilinja on merkitty ja ohjaaja kulkee tätä merkittyä linjaa pitkin ohjatessaan koiran etsintää. Tarkoitus on, että koira risteilee alueen läpi ohjaajansa lähettämänä ja löytäessään maalimiehen ilmaisee tämän. Ilmaisutapoja on kaksi. Koira voi jäädä löydetyn maalimiehen luo haukkumaan, kunnes ohjaaja (kokeessa myös tuomari) saapuu paikalle. Rullalla ilmaiseva koira ottaa löytötilanteessa kaulallaan roikkuvan rullan suuhunsa tuoden sen ohjaajalle merkiksi löydöstä. Tämän jälkeen se vielä vie ohjaajansa näytölle eli maalimiehen luo.

 

Hakukokeessa tuomari arvostelee myös koiran ja ohjaajan työskentelyä. Tärkeintä on tietenkin nostaa maalimiehet piiloista, mutta myös koiran motivaatio, hallinta, ohjattavuus sekä ilmaisut vaikuttavat koirakon saamaan tulokseen.

 

Palveluskoirien hakukoe koostuu kolmesta osa-alueesta; henkilöetsinnästä, esine-etsinnästä ja tottelevaisuudesta.

Henkilöetsinnässä koira etsii maalimiehiä tallatulta ja merkatulta alueelta ilmavainunsa avulla. Maalimiehiä, jotka ovat osittain tai kokonaan peitettyjä, on kaikissa luokissa kolme.

Henkilöhakualueen koko ja vaativuus kasvaa koeluokittain.  1-luokassa alue on kooltaan 100m x 100m ja etsintäaika 10 minuuttia. 2-luokassa 100m x 200 m ja etsintäaikaa on 15 minuuttia ja 3-luokassa 100m x 300m ja etsintäaikaa on 20 minuuttia.