Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Jälkikoe koostuu maasto- ja tottelevaisuusosuudesta.

 

Maasto-osuuteen kuulu jälki ja esine-etsintä. Maasto-osuuden maksimipistemäärä on 200 pistettä, joista jäljeltä on mahdollisuus saada 170 pistettä ja esine-etsinnästä 30 pistettä.

Koulutustunnuksen saadakseen koirakon on saatava maasto-osuudesta vähintään 150 pistettä

Jälkiosuudessa koiran tulee jäljestää ihmisen ja rikkoutuneen maan hajua sekä nostaa jäljen tekijän hajuiset esineet jäljen päältä. Luokittain jälki eroaa pituudeltaan, iältään, etsintälinjan pituudelta, kulmien määrältä ja kulmien terävyydeltä. Esineitä jäljellä on joka luokassa yhtä monta eli kuusi kappaletta.

 

Jälkisuoritus alkaa etsintälinjalta eli janalta kun koira lähetetään jäljelle. Jana on kuviteltu suora, jonka aloitus- ja päätöspisteet on merkitty. Jälki, jota koiran tulisi lähteä ajamaan, leikkaa janan jossain kohti ennen janan päätösmerkkiä. Ohjaaja lähettää koiran kohti janan päätösmerkkiä. Ohjaaja saa lähteä liikkeelle vasta kun koira on kulkenut liinan mitan eli 10 metrin matkan. Koiran tulee edetä suoraan kunnes koira kohtaa jäljen ja nostaa sen, eli lähtee ajamaan sitä oikeaan suuntaan ilman erillistä käskyä. Jos koira lähtee ajamaan jälkeä väärään suuntaan, ilmoittaa tuomari siitä ohjaajalle ja siitä seuraa pistevähennyksiä. Etsintälinjan pituus on ensimmäisessä luokassa 30 metriä, toisessa luokassa 40 metriä ja kolmannessa luokassa 50 metriä. Aikaa jäljen etsintään etsintälinjalla on jokaisessa luokassa 5 minuuttia. Jäljen etsintä on arvosteltava osuus ja siitä voi saada enintään 40 pistettä

 

Koira jäljestää nostamaansa jälkeä ja sen tulee ilmaista ohjaajalle jäljelle asetetut esineet. Esineet jäljellä ovat n. 10 cm mittaisia keppejä, jotka on merkitty jäljen numerolla. Viimeinen eli kuudes keppi on merkitty jäljen numeron lisäksi numerolla 6 osoittamaan sitä, että jälki päättyy siihen. Kepit on olleet jäljen tekijällä vähintään 30 minuuttia ennen jäljen tekoa, joten ne haisevat jäljen tekijälle. Näin koira tunnistaa ne maastosta. Ensimmäisessä luokassa jälki on 500 metriä pitkä ja tunnin vanha. Jäljellä on suoria kulmia, mutta ei vielä teräviä kulmia. Aikaa ensimmäisen luokan jäljen ajoon on koirakolla 20 minuuttia. Jäljen etsintä janalta kuuluu ajoaikaan.

 

Toisessa luokassa jälki on 1000 metriä pitkä ja puolitoista tuntia vanha, eikä siinäkään ole vielä teräviä kulmia. Aikaa jäljen ajoon on 30 minuuttia. Kolmannen luokan jälki on 1500 metriä pitkä, kaksi tuntia vanha ja siinä on 1-2 terävää kulmaa. Aikaa jäljen ajoon on 40 minuuttia Jäljen ajoa ei arvostella. Pisteet jäljeltä tulee koiran löytämistä kepeistä. Kepeistä 1-5 saa 20 pistettä kustakin ja kuudennesta kepistä saa 30 pistettä. Kepit luovutetaan joko jäljen päässä keppien vastaanottajalle tai erikseen kerrotussa paikassa. Jos keppien luovutus on muualla kuin jäljen päässä, voi tuomari antaa ohjaajalle paluuajan, joka hänellä suunnilleen kuluu kun hän siirtyy jäljen päästä keppienluovutuspaikalle. Jos ohjaaja ei luovuta keppejä jäljestämisajan ja mahdollisen paluuajan kuluessa, menee osasuoritus yliajalle ja jälkeä ei arvostella. Koirakko saa säilyttää kuitenkin etsintälinjalta saamansa pisteet.