Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tottelevaisuusosuus kuuluu kaikkiin palveluskoirakokeisiin, lukuun ottamatta erikoisjälkikoetta ja valjakkohiihtoa. Tottelevaisuusosuus on joka lajissa samanlainen ja arvostellaan kokeissa samoin perustein. Palveluskoirakokeissa tottelevaisuus muodostaa kolmannesosan pisteistä eli siitä on mahdollisuus saada 100 pistettä. Koulutustunnuksen saadakseen koirakon on saatava tottelevaisuusosuudesta vähintään 70 pistettä

 

Kokeissa tottelevaisuusosuutta suorittaa  kerrallaan kaksi koirakkoa. Toinen koira laitetaan paikallaoloon ja toinen lähtee suorittamaan liikkeet. Paikallaoloon menevä koira viedään paikallaolomerkin luokse, uroksille ja nartuille on omat merkkinsä. Koira käsketään maahan ja ohjaaja poistuu n. 30 askeleen päähän seisomaan selin koiraan. Kolmannessa luokassa ohjaaja on paikallaolon ajan piilossa. Koiran tulee maata paikoillaan kunnes ohjaaja hakee koiran ennen suorittavan koirakon eteenlähetystä. Paikallaolosta on jaossa 10 pistettä.

 

Liikkeet suorittava koira seuraa ensin seuraamiskaavion, joka on jokaisessa luokassa samanlainen, ns. J-kaavio. Kaaviossa on käännöksiä vasemmalle, käännöksiä oikealle, täyskännöksiä, seuraaminen juoksusta ja hitaasta kävelystä sekä pysähtyminen niin, että koiran on istuuduttava ilman käskyä ohjaajan sivulle. Seuraamiskaavion jälkeen koirakko menee henkilöryhmään eli neljän paikallaan pyörivän ihmisen luokse, ja kiertää henkilöt niin, että koira jää ainakin kerran henkilön ja ohjaajan väliin ja ainakin kerran ohjaaja on henkilön ja koiran välissä. Tämä on helpointa suorittaa niin, että kiertää kahden henkilön ympäri kahdeksikon aikana ohjaaja pysähtyy niin että koira istuu jonkun henkilön läheisyyteen.

 

Seuraamiskaavion ja henkilöryhmän jälkeen koirakko suorittaa jäävät liikkeet eli liikkeestä istumisen, liikkeestä maahanmenon ja toisessa ja kolmannessa luokassa liikkeestä seisomaan jäämisen. Kolmannessa luokassa liikkeestä maahanmeno ja seisominen suoritetaan ohjaajan juostessa, toisessa luokassa kävelystä. Liikkeestä maahan menosta koira kutsutaan luokse, samoin myös kolmannessa luokassa seisomaan jäännistä. Muissa liikkeissä ohjaaja palaa itse koiran luokse.

 

Jäävien liikkeiden jälkeen koirakko suorittaa tasamaanoudon, hyppynoudon ja estenoudon. Noutojen hallitseminen on tärkeää, sillä noutojen osuus on 40 pistettä kaikista sadasta pisteestä. Tasamaanoudossa on jaossa 10 pistettä, hyppy- ja estenoudoissa 15 pistettä kummassakin

 

Viimeisenä liikkeenä suorittavalla koiralla on eteenlähetys. Ohjaaja lähettää koiran juoksemaan suoraan eteenpäin ja tuomarin käskystä ohjaaja käskee koiran maahan. Koiran mentyä maahan ohjaaja siirtyy koiran luokse ja käskee koiran perusasentoon. Paikalla ollut koira haetaan ennen eteenlähetystä pois. Suorittavan koiran suoritettua kaikki liikkeet, siirtyy tämä koira paikallaoloon ja paikalla ollut koira siirtyy suorittamaan liikkeet. Tuomari antaa arvostelun koirakoiden suorituksista yhdessä, molempien koirien suoritettua.

                            kaikki liikkeet.